Judit
2 °C
7 °C

Baradei tárgyalással oldaná meg az iráni atomválságot

MTI
2006.09.18. 13:48

Az iráni atomprobléma tárgyalásos megoldása mellett érvelt hétfőn Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója. Mohammed el-Baradei a NAÜ-közgyűlés 50. ülésszakán elhangzott megnyitójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárgyalásos megoldásnak egyrészt garantálnia kell Irán jogát az atomenergia békés felhasználására, másrészt abban figyelembe kell venni a nemzetközi közösség aggodalmait is. Az osztrák tömegtájékoztatás híradása szerint az egyiptomi főigazgató közvetve bírálta Iránt, amiért nem teljesítette az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) júliusi felhívását, hogy augusztus 31-ig állítsa le urándúsító programját.

A közgyűlés ötnaposra tervezett ülésszakán 140 ország képviselői tanácskoznak egyebek között arról a kezdeményezésről, hogy "internacionalizálják" az urándúsítást, azaz az atomerőműveket működtető országok mindegyikének ne kelljen egyenként urándúsító kapacitást kiépítenie, hanem azt központi dúsítókban egyes országcsoportok számára végeznék el. Az utóbbi időben többször is felbukkant ötletet legutóbb a hét végén a német külügyminiszter vetette fel.

Az elképzelés támogatói szerint így megakadályozható lenne, hogy egyes országok "visszaéljenek" dúsító kapacitásukkal, és atomfegyverhez is felhasználható dúsított uránt állíthassanak elő. Az atomerőművekhez néhány százalékos, atomfegyverhez viszont 90 százaléknál is magasabb fokú dúsítottság szükséges. Irán eddig laboratóriumi mennyiségben mintegy 3 százalékos dúsítottságú uránt állított el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?