Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Abe Sindzót választotta elnökévé a japán kormánypárt

MTI
2006.09.20. 10:03

Abe Sindzót választotta elnökévé szerdán a kormányzó japán Liberális Demokrata Párt (LDP). Az 52 éves politikus lép Koidzumi Dzsunicsiro örökébe és veszi át tőle a kormányfői tisztséget is. A Kyodo japán hírügynökség szerint Abe 464 szavazatot kapott, messze megelőzve Aszo Taro külügyminisztert (136) és Tanigaki Szadakadzu pénzügyminisztert (102). Így a konzervatív nacionalista hírében álló politikus három éves mandátumot kapott az LPD elnöki tisztségére. Kormányfővé választásáról, amely biztosnak látszik, szeptember 26-án szavaz a japán parlament.

Abe lesz Japán első olyan miniszterelnöke, aki a második világháború után született. Nézetei szerint Japánnak nagyobb beleszólást kell kapnia a világpolitikába és újra kellene írni az ország békealkotmányát. Tovább kívánja erősíteni Japán és az Egyesült Államok kapcsolatát, és helyrehozná a viszonyt Kínával és Dél-Koreával, amelynek károkat okoztak Koidzumi kormányfőnek a háborús halottak, köztük háborús bűnösök nyughelyéül szolgáló Jaszukuni-szentélyben tett rendszeres látogatásai. A leendő miniszterelnök ugyanakkor az elődje által megkezdett gazdasági reformok folytatására tett ígéretet.