Friderika
13 °C
29 °C

Ausztrál kézen a horvát háborús bűnös

MTI
2006.09.21. 14:31

Őrizetbe vettek Ausztráliában egy volt horvát rendőrt, akit azzal vádolnak, hogy az 1991-95-ös horvátországi háború legelején meggyilkolt egy horvát és két szerb nemzetiségű embert. Zlatko Mehun, a horvát belügyi tárca szóvivője szerint a szerdán történt letartóztatásról Ausztrália zágrábi nagykövetsége tájékoztatta a horvát hatóságokat.

Gudeljt a vád szerint 1991. július 1-én az Eszék melletti Tenja faluban meggyilkolta Josip Rajhl-Kirt, az eszéki rendőrség akkori parancsnokát és a város két szerb nemzetiségű önkormányzati tanácsnokát. A három áldozat akkoriban a feszültség enyhítése érdekében szerb lázadókkal tárgyalt. A gyilkosság után még jobban elharapóztak az erőszakos események.

Antun Gudeljt 1994-ben távollétében húszévi börtönre ítélték a hármas gyilkosság miatt. Az ítélet után Németország kiadta őt Horvátországnak, ahol ismét ítélkeztek felette, majd 1997-ben kegyelemben részesítették az amnesztiatörvény alapján. Rajhl-Kir özvegye panaszt emelt a kegyelmi döntés ellen a horvát alkotmánybíróságon, az idén márciusban pedig ismét körözést adtak ki Antun Gudelj ellen.