Valér
-1 °C
0 °C

Fordulat az Izraelben: a többség tárgyalna a palesztinokkal

MTI
2006.09.27. 13:38

Nagy többségbe kerültek azok az izraeliek, akik támogatnák a tárgyalásokat egy palesztin nemzeti egységkormánnyal, vagy akár a palesztin területeken ma egyedül kormányzó Hamász mozgalommal. Ez derült ki a jeruzsálemi héber egyetem Harry S. Truman Intézetének megbízásából készült reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra.

A megkérdezettek 67 százaléka támogatja, hogy Izrael tárgyaljon egy palesztin nemzeti egységkormánnyal, ha erre van szükség egy megállapodás érdekében. Többségbe kerültek azok is, akik akár a jelenlegi, Hamász vezetésű palesztin kormánnyal tárgyalnának. Míg márciusban csak a válaszadók 43 százaléka támogatta volna a Hamásszal való tárgyalásokat, táboruk mostanra 56 százalékosra gyarapodott. A Hezbollah libanoni síita szervezet elleni (július 12. és augusztus 14. között vívott) háború előtt az izraeliek 49 százaléka ellenezte és 48 százaléka helyeselte volna, ha Izrael tárgyalásokat kezd a Hamásszal.

A Hamász és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom hetek óta tárgyal egy palesztin nemzeti egységkormány létrehozásáról, de a megállapodást akadályozza, hogy a Hamász nem hajlandó elismerni Izrael Államot, illetve a korábban megkötött békeszerződéseket. Az izraeli kormány jelenleg nem hajlandó semmiféle párbeszédet sem folytatni a Hamásszal, amelyet terrorista szervezetnek tekint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!