Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Rumsfeld: Nem mérhető a terrorizmus terjedése

MTI/Reuters
2006.09.29. 06:29

Az amerikai védelmi miniszter csütörtökön azt hangoztatta, hogy nincs megbízható módszer annak felmérésére, jobban növekedett-e a muzulmán radikálisok száma annál, mint ahányat Irakban és Afganisztánban az amerikai vezetésű hadműveletekben megöltek közülük.

Donald Rumsfeld erről a NATO védelmi minisztereinek szlovéniai tanácskozásán beszélt újságíróknak.

A Pentagon fejét arról az amerikai hírszerzési elemzésről kérdezték, amelynek egyik fő megállapítása szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia Irak elleni háborúja a muzulmán radikálisok új nemzedékének kialakulását vonta maga után, "a magukat dzsihádistaként meghatározó aktivisták létszámban és földrajzi elterjedtség szempontjából is gyarapodnak."

Rumsfeld hangsúlyozta: nincs megbízható módszer annak felmérésére, hogy több szélsőséges kap-e pénzügyi támogatást és kiképzést annál, mint ahányat az Irakban zajló amerikai hadműveletekben és a terrorizmus elleni háború részeként másutt megölnek. A politikus szerint nem mérhető az amerikai hadműveletek hatása a terrorizmus terjedésére, ellentétben az elfogott vagy megölt terroristák számával.

George Bush amerikai elnök kedden utasítást adott az elemzés egyes részleteinek nyilvánosságra hozatalára, hogy cáfolja azokat a vádakat, amelyek szerint a nyilvánosság előtt elferdítette a jelentés Irakkal kapcsolatos megállapításait. A dokumentumból a hét végén már részletek szivárogtak ki az amerikai sajtóba, a Bush-kormány demokrata párti ellenzéke pedig ezekre hivatkozva újult erővel kezdte bírálni Washington Irak-politikáját a novemberi törvényhozási választásokat megelőző kampányidőszakban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!