Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Al-Kaida-tag volt egy iraki politikus testőre?

MTI
2006.09.30. 13:32

Az Irakot megszállva tartó amerikai erők letartóztatták a legjelentősebb szunnita párt egyik politikusának testőrét az al-Kaida terrorszervezethez való tartozás és annak gyanújával, hogy robbantásos merényletsorozat elkövetését tervezte a szigorúan őrzött bagdadi "zöld zónában" - jelentették be szombaton maguk az amerikai erők.

Az amerikaiak pénteken körbevették Adnán ad-Dulaiminak, a legnagyobb szunnita parlamenti párt vezetőjének otthonát. Anélkül, hogy behatoltak volna az épületbe, vagy hogy ellenállásba ütköztek volna, letartóztatták egyik testőrét, aki hét másik személlyel együtt gyanúsítható azzal, hogy több pokolgépes merénylet elkövetését készítette elő a bagdadi kormánynak, az amerikai és a brit nagykövetségnek is helyet adó fővárosi negyedben - közölte az amerikai hadsereg közleményben.

A közlemény szerint a férfi gyaníthatóan az al-Kaida terrorhálózat iraki szervezetéhez tartozik. Dulaimi megerősítette a közleményt tartalmát, és közölte, hogy az amerikaiak korrekt módon jártak el, de követelte a letartóztatott biztonsági őr, bizonyos Hudir Farhán szabadon engedését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!