Sára, Márió
2 °C
6 °C

Utcai zavargások a zambiai választások után

BBC
2006.10.02. 13:02

Könnygázt is bevetett a zambiai rendőrség, miután vasárnap ellenzéki tüntetők vonultak az ország fővárosa, Lusaka utcáira, jelentette a BBC. A csütörtöki választások jogszerűségét megkérdőjelező tüntetők először a szavazatszámláló központ elé vonultak, majd szerte a városban összecsaptak az ellenük kivezényelt fegyveres rendőrökkel. A külvárosban fosztogatások voltak, több embert őrizetbe vettek, írja a Reuters.

A Hazafias Front (PF) jelöltjét, Michael Sata-t támogató rendbontók haragját az váltotta ki, hogy a sokáig vezető jelöltjük vasárnap visszacsúszott a harmadik helyre, a jelenlegi elnök, Levy Mwanawasa pedig átvette az első helyet. A jelenlegi állás szerint – a szavazókörök négyötödének kiértékelése után – Mwanawasa 42 százalékot ért el, Sata huszonhetet, míg a másik ellenzéki jelölt, Hakainda Hichilema a voksok 28 százalékát szerezte meg.

A PF választási csalást emleget és a szavazatok újraszámlálását követeli, a párt főtitkára ugyanakkor tagadta, hogy ők szítanák az erőszakot. Sata szerint legalább 400 ezer szavazatot csaltak el a PF-től. A mostani erőszak és vádaskodás azért is meglepő, mert nemzetközi megfigyelők szerint a csütörtöki szavazás általában véve jól szervezett és tiszta volt. Hivatalos közlés szerint a négymillió választópolgár jelentős hányada élt szavazati jogával.