Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Verheugen védelmébe vette Törökország EU-tagjelöltségét

MTI
2006.10.07. 14:56
Védelmébe vette Törökország Európai Uniós tagjelöltségét Günter Verheugen, az EU-bizottság alelnöke.

Verheugen a Bild am Sonntag című német hetilapban megjelenő interjúban úgy vélekedett, hogy Törökországot alaptalan kritikák és előítéletek sújtják Európa részéről.

Európa gyakorlatilag csak negatív jelzéseket küld Törökországnak. Az ország gyengeségeire koncentrálunk anélkül, hogy a változásokat bátorítanánk" - jelentette ki az EU-bizottság alelnöke, aki szerint ez a magatartás egyre csökkenti a lelkesedést Törökországban az EU által követelt reformok iránt. Ugyanakkor ez azt a nézetet erősíti Európában, hogy a törököknek nem fog sikerülni teljesíteni a csatlakozási kritériumokat. "Olyan veszélyes spirál ez, amely hatalmas politikai kudarchoz vezethet" - figyelmeztetett a német politikus.

Verheugen közvetve bírálta Angela Merkel német kancellárt, aki törökországi látogatása után közölte: mint a német kereszténydemokraták (CDU) elnöke, a Törökországgal való privilegizált EU-kapcsolat híve és nem a csatlakozásé, de mint kancellár, tartja magát az előző kormány kötelezettségvállalásaihoz. Az EU-bizottság alelnöke leszögezte: a tárgyalások célja Törökország teljes jogú EU-tagsága. Egyúttal figyelmeztette mindazokat, akik a tárgyalások kudarcát jósolják. "Minden érdekünk ahhoz fűződik, hogy Törökország szorosan kötődjön a nyugati világhoz - vagyis legyen demokratikus jogállam, amely tiszteletben tartja az emberi jogokat és megvédi a kisebbségek jogait. Ezen munkálkodnak a törökországi haladó erők, és ezeknek szükségük van Európa támogatására, amelyet meg is érdemelnek" - szögezte le Verheugen.