Az Egyesült Államok vizsgálatot követelt az orosz újságírónő meggyilkolása ügyében

MTI
2006.10.08. 08:45
Azonnali és minden részletre kiterjedő vizsgálat lefolytatását követelte az Egyesült Államok Oroszországtól Anna Politkovszkaja Kreml-bíráló orosz újságírónő meggyilkolása ügyében.

"Az Egyesült Államok követeli az orosz kormánytól, hogy haladéktalanul indítson minden részletre kiterjedő vizsgálatot annak érdekében, hogy megtalálják és bíróság elé állítsák e gyűlöletes gyilkosság összes felelősét, és ítélkezzenek felettük" - mondta Sean McCormack külügyi szóvivő szombaton Washingtonban, "fáradhatatlan oknyomozó újságíróként" írva le az áldozatot. Szavai szerint "az Egyesült Államokat megdöbbentette és mélyen elszomorította a független orosz újságíró brutális megölése".

A szóvivő, felidézve, hogy az elmúlt hat évben 12 újságíró lett gyilkosság áldozata Oroszországban, megjegyezte, hogy a sajtómunkások megfélemlítése és meggyilkolása "a szabad és független média, valamint a demokratikus értékek megsértését jelenti".

Az újságírónő halála miatti sajnálatának adott hangot, részvétét fejezte ki a családtagoknak, és vizsgálat megindítását, valamint a tettesek megbüntetését szorgalmazta szombat este Alu Alhanov, Csecsenföld Moszkva-barát elnöke is. A 48 éves Anna Politkovszkaját, az orosz vezetés és a csecsenföldi háború szókimondó bírálóját szombat délután találták holtan golyóval a testében annak a moszkvai lakóháznak a liftjében, ahol lakott.