Piroska
-2 °C
5 °C

Ahmadinezsád szerint a szankciók nem törik meg Iránt

MTI
2006.10.10. 07:26

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának esetleges szankció nem fogják megtörni Iránt és nem tántorítják el nukleáris programjának folytatásától. "Az európai és más nyugati országok részéről hozandó szankcióknak nem lesz semmilyen hatása döntésünkre - szögezte le az iráni államfő, akinek szavait kedden az Irna hivatalos hírügynökség idézte - Ha ellenállunk, győzünk. Nagyon egyszerű formula. Huszonhét év óta a nyugatiak mindent megtettek, amit csak tehettek ellenünk, ez nem újdonság."

Ugyanakkor Golamhoszein Elham iráni kormányszóvivő kedden kijelentette: Irán ellenzi a nukleáris fegyverek gyártását és felhasználását, és a nukleáris fegyverek elleni harcra az lenne a legjobb megoldás, hogy a nagyhatalmak elkezdenék azok megsemmisítését. "Ha a nagyhatalmak szándékai komolyak lennének, az Iszlám Köztársaság minden eszközzel támogatná őket."

Múlt pénteken az ENSZ BT öt állandó tagja - az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia - valamint Németország úgy döntött, hogy tárgyalni kezdenek az Irán elleni szankciókról, miután Teherán nem hajlandó leállítani urándúsítását.

Hétfőn Mohammed Ali Hoszeini külügyi szóvivő az észak-koreai nukleáris kísérletre reagálva kijelentette: "Irán egy atomfegyverek nélküli világ mellett foglal állást."