József, Bánk
-6 °C
0 °C

Romlott étel miatt betegedett meg több száz rendőr Irakban

MTI
2006.10.10. 14:09

Romlott étel okozta több száz iraki rendőr hétfői rosszullétét, közölte egy kórházi vezető. A betegeket ellátó Kút város kórházának vezetője szerint a rendőrségi laktanya kantinjában vasárnap este felszolgált joghurt vagy hamburger okozhatta az ételmérgezést. A 350-400 beteg közül 53 beteget Kút város közkórházában láttak el, és kedd reggel már az utolsó rendőrt is hazaengedték.

A tömeges rosszullét az iraki fővárostól, Bagdadtól 80 kilométernyire délre fekvő Numaníjában történt, ahol a rendőrök, mint a ramadán böjthónapban szokás, együtt költötték el étküket a napi böjtöt követő, napnyugta utáni étkezésen.

Az ételminták és a betegek vérmintái alapján egyértelművé vált, hogy ételmérgezés okozta a megbetegedéseket. Továbbra is vizsgálják, hogy szándékosan szolgáltak-e fel romlott ételt a rendőröknek. Az ügyben hétfőn több embert őrizetbe vettek.

Vizsgálják azokat a feltételezéseket is, miszerint a laktanyán belüli tisztviselők és az élelmezéssel megbízott vállalkozók közti korrupció állhat a mérgezés hátterében, közölte Kászim al-Muszávi tábornok, a védelmi minisztérium szóvivője. Ez utóbbi valószínűbb, mint egy esetleges szándékos mérgezési kísérlet - vélekedett a szóvivő.