Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Molotov-koktélok a teheráni dán követségre

MTI
2006.10.11. 00:17
Három Molotov-koktél ért földet kedden a teheráni dán nagykövetség udvarán, a gyújtópalackokat egy Mohamed prófétát gúnyoló dán videofelvétel ellen tiltakozó tüntetők hajították be a diplomáciai képviselet kerítésén belülre.

A tiltakozók, noha rendőrök távol tartották őket a képviselet épületétől, köveket és gyújtóeleggyel töltött palackokat hajigáltak a követség felé. Három Molotov-koktél a nagykövetség kertjében ért földet. A tüntetők egyórányi tiltakozás után szétszéledtek, de előtte megfogadták, szerda este ismét eljönnek.

A haragos reakciót kiváltó videofelvételen dán fiatalok egymással versengve űznek gúnyt az iszlám vallás alapítójaként tisztelt Mohamed prófétából. Az egyik versenyző például a prófétát megszemélyesítő, sört vedelő tevének maszkírozta magát, egy másik pedig részeg terroristának, aki pokolgépes merényletet hajt végre Koppenhágában. A videó felkerült az internetre, részleteket mutatott be belőle pénteken egy dán tévé, és ismertették a lapok is.

A videó sokkal megalázóbb, mint az az eredetileg a dán Jyllands-Posten című lapban megjelent, majd számtalan európai újságban leközölt, Mohamed prófétát ábrázoló 12 karikatúra, amely idén január-februárban az egész muzulmán világon végigsöprő tiltakozáshullámot váltott ki.