Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Göncz Kinga Washingtonban tárgyalt

MTI
2006.10.12. 21:46
Göncz Kinga kétoldalú tárgyalásokat folytatott Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel csütörtökön Washingtonban. Az amerikai diplomácia vezetője a találkozó előtt a sajtó jelenlétében "kitűnőnek" nevezte a magyar-amerikai kapcsolatokat.

Göncz Kinga a találkozó után az MTI-nek elmondta: Rice úgy látja, Magyarországon elég erősek a demokratikus struktúrák ahhoz, hogy az ország a problémákat gyorsan megoldja. Amerika egyértelműen egy sikeres, erős gazdaságú Magyarország létezésében érdekelt, amely teljesíti a konvergenciaprogram elemeit.

Az amerikai külügyminiszter egyetértett abban, hogy Közép-Európában az átalakítások után egyfajta fáradtság tapasztalható. Göncz Kinga arról beszélt, hogy a visegrádi államok alkotta V4 csoport - bár mindegyik országban vannak problémák - a praktikus kérdéseket tekintve nagyon jól működik.

A két miniszter találkozóján szó esett Magyarország afganisztáni szerepvállalásáról, a kubai és az iraki helyzetről is. A több mint félórás megbeszélésen a témák között szerepelt továbbá a vízumügy - tájékoztatta az MTI-t Fehér Zoltán sajtóattasé.