Ervin
14 °C
22 °C

Vöröskeresztes szemle a guantánamói börtönben

MTI
2006.10.13. 11:44

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) küldöttsége felkereste az Egyesült Államok guantánamói támaszpontján azokat a terrortevékenységgel gyanúsított személyeket, akiket az amerikai hatóságok vádemelés és bírói eljárás nélkül huzamos ideje fogva tartanak a támaszpont börtönében.

A nemzetközi emberiességi szervezet képviselői most először találkozhattak azzal a 14 emberrel, akiket a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtöneiből szállítottak át az amerikai hatóságok a kubai területen lévő amerikai támaszpontra - közölte pénteken Vincent Lusser, a svájci székhelyű szervezet szóvivője.

Az ICRC küldöttsége három héten át vizsgálódott a támaszpont börtönében, összesen 454 fogollyal beszélt. Megállapításait azonban nem hozza nyilvánosságra, csak a fogva tartó ország hatóságaival osztja meg. (Ez megfelel az ICRC szokásos gyakorlatának. A nemzetközi szervezet hagyományosan így jár el, hogy a hatóságok ne akadályozzák munkatársait tevékenységükben.) Mint az ICRC-szóvivő közölte Genfben, mindegyik fogoly lehetőséget kapott arra, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Mozgalmon keresztül üzenetet küldjön családjának.

Az ENSZ emberi jogi testületei már többször felszólították Washingtont a guantánamói támaszpont börtönének bezárására. Még súlyosabb fenntartásaikat hangoztatták a CIA titkos börtöneivel szemben, mert megítélésük szerint a titkos börtönökben őrzött foglyok - a külső ellenőrzés lehetetlensége miatt - sokkal inkább ki vannak téve az embertelen bánásmód veszélyének.