Kiutasították Szudánból az ENSZ különmegbízottját

2006.10.23. 12:34

A kormány csapatai két súlyos vereséget is szenvedtek Darfúrban, és demoralizálva vannak, írta blogján Jan Pronk, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) szudáni különmegbízottja. A szudáni külügyminisztérium szerint a diplomata feladta semlegességét és átlépte hatáskörét, így nem maradhat tovább az országban.

Az ENSZ felső vezetői a múltban többször is figyelmeztették Pronkot, hogy blogjával bajt okozhat, ezért szűntesse meg azt. A kiutasítását most a Szudánban jelentős hatalommal bíró hadsereg kezdeményezte, mivel álláspontjuk szerint a különmegbízott "pszichológiai hadviselést folytat". Ugyanakkor a khartoumi kormány igyekezett leszögezni, hogy nem az ENSZ-szel van bajuk, csupán Pronkkal.

Az ENSZ és Szudán közt hónapok óta feszült a viszony. A darfúri helyzet ellenőrzésére a nemzetközösség békefenntartókat küldene a térségbe, ami pillanatnyilag az Afrikai Unió (AU) csapatainak felügyelete alatt van. Ők azonban nehezen bírkóznak meg a helyzettel, az ENSZ-csapatok érkezését Khartoum viszont ellenséges cselekményként értékelné.