Valér
4 °C
8 °C

Afganisztáni csapatkivonást követelnek az olasz újságíró elrablói

MTI
2006.10.18. 21:31

Az Afganisztánban elrabolt olasz újságíró fogva tartói azt követelik, hogy Olaszország szolgáltassa ki nekik az iszlámról keresztény hitre áttért, menekültstátust kapott afgán férfit cserébe az újságíró életéért - közölte a válságövezetekre szakosodott PeaceReporter olasz internetes napilap kedden.

Gabriele Torsellót és afgán tolmácsát múlt héten rabolta el öt fegyveres Afganisztán déli részén. A túszejtők hétfőn ismét kapcsolatba léptek az Emergency olasz segélyszervezet által Laskargáh városban működtetett kórház biztonsági főnökével, és közölték vele, hogy négy napot adnak követelésük teljesítésére.

A 41 éves Abdul Rahmán felekezeti üldöztetés jogcímén idén márciusban kapott menekültstátust Olaszországban. Hazájában perbe fogtak, és halálbüntetés fenyegette, mert áttért az iszlámról a kereszténységre. Szerda este újabb üzenetet kapott ugyanaz a biztonsági főnök állítólag az emberrablóktól, akik közölték vele: "ha nem lehet hazaszállítani a hitehagyottat, akkor azt követelik, hogy az összes olasz katona távozzék Afganisztánból".

Massimo D,Alema olasz külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy Olaszország "aktiválta minden kapcsolatát", hogy megpróbálja elérni Gabriele Torsello szabadon bocsátását.