Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Meghalt tíz amerikai katona különböző iraki incidensekben

MTI
2006.10.18. 21:40

Pokolgépes merényletekben és ellenséges tűzben meghalt tíz amerikai katona kedden Irakban - jelentették be az Irakban állomásozó amerikai erők. Négyen közülük út mentén elhelyezett pokolgép áldozatai lettek Bagdadtól nyugatra. Hárman lázadókkal vívott tűzharcban haltak meg a fővárostól keletre fekvő Dijála tartományban. Ebben az incidensben egy további amerikai katona megsebesült - közölte szerdán az amerikai hadsereg.

Bagdad északi részén egy amerikai katona akkor halt meg, amikor feltehetően lázadók megtámadtak egy őrjáratot, amelynek tagja volt, egy másik pedig gépkocsija melletti pokolgéprobbantás áldozata lett. Szintén még kedden belehalt sebeibe egy amerikai tengerészgyalogos, aki el-Anbár tartományban harc közben sebesült meg.

Csak most októberben 69 amerikai katona esett áldozatul iraki incidenseknek, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államok számára ez az egyik legfájdalmasabb időszak az iraki háborúban. A 2003. márciusi megszállás óta 2775 amerikai katona halt meg az arab országban.

Az iraki belügyminisztérium bejelentése szerint elfogtak mintegy száz felkelőt a Bagdadtól nyugatra fekvő Ramádi környékén. A város a szunnita ellenállás egyik központja. A letartóztatottak között számos külföldi arab is van. A csoport az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnyához kapcsolódott.