Felrobbant egy orosz interkontinentális rakáta

MTI
2006.10.25. 19:43

Sikeresnek mondott kísérleti indítása után néhány perccel letért a röppályáról és darabjaira hullva a tengerbe zuhant a legújabb orosz interkontinentális ballisztikus rakéta szerdán - közölte az orosz haditengerészet. Haditengerészeti források korábban azt közölték szerdán, hogy a Bulava típusú rakétát a Fehér-tengerről indították a Dmitrij Donszkoj atommeghajtású tengeralattjáróról, és majdnem a távol-keleti Kura katonai kísérleti telepig eljutott.

"Néhány perccel az indítás után a rakéta letért a tervezett röppályáról. Feltehetően bekapcsolódott az önmegsemmisítő rendszere és darabjai a tengerbe zuhantak" - közölte a haditengerészet szóvivője. A kudarc okát a védelmi minisztérium illetékeseiből és a Bulava tervezőiből álló különbizottság vizsgálja - közölte a szóvivő.

A Bulava előző, szeptember 7-i tesztje szintén sikertelennek bizonyult: a Csendes-óceánról indított rakéta a tengerbe zuhant. A nyugati Trident osztályúnak megfelelő Bulava hatótávolságú rakéta orosz sajtójelentések szerint 10 ezer kilométer, és hat atomtöltet hordozására tervezték.