Piroska
-2 °C
5 °C

A szlovák kormányfő feljelenti az MKP képviselőjét

MTI
2006.10.27. 14:41

Hivatali visszaélés gyanújával fel akarja jelenteni Robert Fico szlovák miniszterelnök Simon Zsoltot, az előző kormány agrárminiszterét, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamenti képviselőjét, amiért jogszerűtlen agrártámogatással vádolta meg a Fico-kormány agrártárcájának államtitkárát.

Simon állítása szerint az agrártárca saját érdekköreinek szempontjai szerint manipulálja az uniós támogatásokra vonatkozó szabályokat. Így történhetett meg, hogy olyan dohánytermelő társaság kapott 4,4 millió korona támogatást, amelynek az államtitkár is az egyik részvényese. Simon Zsolt ezért a törvényhozás összeférhetetlenségi bizottságánál tett panaszt.

A kormányfő Brüsszellel véleményeztette az ügyet, majd pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szó sincs a pártjához tartozó Záhumensky elmarasztalásáról. Az unió biztosától, Marian Fischer Boeltól ugyanis azt a választ kapta, hogy a jelenlegi tárca indokoltan módosította a dohánytermelők közvetlen támogatásaira vonatkozó szabályt. Ezt épp Simon Zsolt minisztersége alatt alkalmazták szabálytalanul, és ezért nem részesülhetett a mostani államtitkár akkor támogatásban. Robert Fico értelmezése szerint Simon ily módon visszaélt hivatali jogkörével, és ezért most felelnie kell.