József, Bánk
-7 °C
0 °C

Tandíjellenes tüntetés Londonban

MTI
2006.10.29. 22:41

Több ezres tüntetésen követelte vasárnap Londonban a brit egyetemi diákszövetség (NUS) az idei tanévtől érvényes, alaposan megemelt felsőoktatási tandíj eltörlését. A 2004-ben elfogadott - az igazságosabb teherelosztás jegyében kidolgozott - felsőoktatási tandíjreform alapján a brit állami egyetemek 2006-tól tanévenként 3 ezer fontig (1,2 millió forint) terjedő, a diplomaszerzés utáni jövedelmekből utólag fizetendő tandíjat szedhetnek be a hallgatóktól. A törlesztést akkor kell elkezdeni, ha a diplomás éves fizetése eléri a 15 ezer fontot (hatmillió forint), ami a brit alkalmazotti átlagfizetés kétharmada. Korábban az állami egyetemek évente legfeljebb 1100 fontot kérhettek költség-hozzájárulás formájában a hallgatóktól.

A NUS adatai szerint a csaknem háromszorosára emelt tandíjplafon már az idén 15 ezer - tanulmányi eredményei alapján egyébként megfelelő - diákot riasztott el attól, hogy egyetemre jelentkezzen. Bill Rammell felsőoktatási államminiszter ugyanakkor azt mondta vasárnap a BBC-nek, hogy mivel az állami egyetemeken kiképzett diplomások az átlagnál jóval többet keresnek, méltányos az a kérés, hogy az adófizetőkhöz hasonlóan ők is járuljanak hozzá oktatásuk költségeihez. Gemma Tumelty, a NUS elnöke szerint azonban a felsőoktatásból nemcsak az abból részesülő egyén, hanem a társadalom is óriási hasznot húz, hiszen az egyetemekről olyan magasan képzett szakértők kerülnek ki, mint például orvosok vagy mérnökök, akiknek munkája a társadalom egészét szolgálja. A diákvezető szerint ezt a társadalomnak meg kell fizetnie.

A tüntető diákok elvonultak a londoni parlament, valamint a miniszterelnöki rezidenciának otthon adó Downing Street előtt, és nagygyűlésüket a Trafalgar téren tartották meg.