Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Két pokolgépes támadás algériai rendőrparancsnokságok ellen

MTI
2006.10.30. 12:54

Két algériai rendőrparancsnokság ellen hajtottak végre nagyjából egy időben pokolgépest támadásokat iszlám szélsőségesek hétfőre virradóra, a robbantásokban szemtanúk szerint két ember életét vesztette, és 17-en megsebesültek. Más hírek szerint egy halottjuk és 14 sebesültjük volt a robbantásoknak. Az egyik merénylet a fővárostól, Algírtól harminc kilométerre keletre fekvő Reghaia településen, a másik Algír keleti peremvárosában, Derganában történt. Algériában öt éve nem követtek el támadást rendőrparancsnokság ellen.

Mindkét esetben teherautóban elhelyezett robbanószerkezet lépett működésbe. Szemtanúk szerint a reghaiai eset úgy történt, hogy először ismeretlen fegyveresek lövöldözni kezdtek, majd kézigránátot dobtak a rendőrőrs bejáratára. Közben társaik leparkolták az épületnél a robbanóanyaggal megpakolt teherautót, majd egy másik gépkocsival elhagyva a helyszínt, távirányítóval léptették működésbe a robbanószerkezetet. A detonáció következtében leégett a kétemeletes épület egyik része, betöredeztek a környékbeli tömbházak ablakai, és 18 gépkocsi kiégett. A detonáció több mint száz méterre hajította a felrobbant teherautó darabjait.

Nem sokkal a reghaiai robbantás után történt a derganai támadás, de az ottani detonáció már nem okozott ekkora károkat. A halottak és sebesültek többsége reghaiai volt.