Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A Kneszet jóváhagyta a szélsőjobboldal bevonását a kormányba

MTI
2006.10.30. 21:09
Az izraeli parlament hétfő este jóváhagyta a szélsőjobboldali Iszrael Beitenu (Izrael a Mi Otthonunk) párt bevonását a kormánykoalícióba, ami gyakorlatilag szertefoszlatja egy közeljövőbeli közel-keleti békekezdeményezés reményét.

Az indítványt 61 képviselő támogatta és 38 szavazott ellene, az arány jól tükrözi Ehud Olmert miniszterelnök új, kibővített kormányának kényelmes többségét a kneszetben.

A jóváhagyásnak köszönhetően a párt vezére, Avigdor Lieberman, aki korábban Irán, Egyiptom és a palesztinok lakta települések lebombázása mellett érvelt, az Izraelre "stratégiai fenyegetést" jelentő ügyekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettes tisztségébe léphet. Egyik legfontosabb feladata az iráni atomprogrammal kapcsolatos teendők ellátása lesz.

A parlamenti szavazást megelőzően a kormány hétfőn túlnyomó többséggel döntött amellett, hogy vonják be a kabinetbe a szélsőjobboldali párt vezérét, Avigdor Libermant. A szavazásban részt vett 23 miniszter közül mindössze egy, a munkapárti Ofir Pinesz-Paz ellenezte a 48 éves Liberman bevonását a kormányba. A kulturális tárcát irányító Pinesz-Paz tiltakozásul lemondott tisztségéről.

Liberman, akárcsak pártja tagjainak nagy része, a volt Szovjetunióból származik. Moldovából, ahol egy bárban kidobófiúként dolgozott, 1978-ban emigrált a zsidó államba. Politikai karrierje mintegy tíz éve kezdődött, amikor az akkori kormányfő, Benjamin Netanjahu titkáraként tűnt fel az izraeli közéletben.