Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Felfüggesztené a belügyminisztert az ukrán parlament

MTI
2006.11.02. 15:39

Jurij Lucenko belügyminiszter, Viktor Juscsenko elnök szövetségesének felfüggesztését javasolta csütörtökön az ukrán parlament. A felfüggesztés két hónapra szólna, amíg a miniszter ellen egy napilapban napvilágot látott, korrupcióra és hatalommal való visszaélésre vonatkozó állításokat kivizsgálnák. A parlament ideiglenes vizsgálóbizottságot hozott létre az ügyben.

A parlamenti határozat a kormányfőre nézve nem kötelező, egyelőre nem tudni, Viktor Janukovics hogyan dönt. A határozat nem csupán az államfőt ingerelheti, akinek a külön kérésére maradt a posztján a Janukovics-kormányban az egykori szocialista politikus, hanem viszályt szíthat a kormánykoalíción belül; a Janukovics vezette Régiók Pártja és a kommunisták ugyanis támogatták, a szocialisták pedig elutasították az indítványt.

Juscsenko hatalomra kerülése után Lucenko Janukovics több közeli szövetségese ellen indított vizsgálatot korrupciós ügyek miatt. Vjacseszlav Kirilenko, a Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk pártszövetség politikusa szerint a parlamenti határozattal megkezdődött a "a politikai megtorlás a narancsszínű forradalom egyik vezetője ellen".