Kijárási tilalom Szaddám ítéletének napjára

MTI
2006.11.04. 15:11
Szaddám Huszein volt iraki diktátor elleni ítélethozatal napjára, vasárnapra nappali időszakra vonatkozó 12 órás kijárási tilalmat rendeltek el az iraki hatóságok Bagdadban és három főváros környéki tartományban.

Núri al-Maliki kormányfő egy tanácsadója és egy belügyminisztériumi tábornok egybehangzóan azt mondta szombaton, hogy a tilalom egyaránt vonatkozik a gépkocsikra, illetve a gyalogosokra is, és helyi idő szerint reggel hat órától este hatig tart. Mindketten nevük elhallgatását kérték, mert nem jogosultak ilyen információk közzétételére.

A korlátozás Bagdadra és a bagdadi tartományra vonatkozik, továbbá Szaláheddin tartományra - ahol Szaddám szülővárosa, Tikrít található - és a vele szomszédos Dijálára és al-Anbárra is. Az utóbbi kettő az amerikai csapatok és az iraki kormány elleni szunnita lázadás melegágya.

Bagdadban már szombaton komoly biztonsági intézkedéseket foganatosítottak: újabb útakadályokat helyeztek el, fokozták a járőrözést és visszahívták a szabadságukat töltő katonákat. Abdul-Karim Halaf arra figyelmeztetett, hogy a hatóságok "kemény és szigorú" fellépésére számíthatnak azok, akik erőszakhoz folyamodnak.