Roh Mu Hjon: A nukleáris kísérlet ostobaság volt

MTI
2006.11.06. 07:56

Az atomfegyverek utáni észak-koreai hajsza kárt okoz a phenjani vezetésnek, és tovább gyengíti az amúgy is vérszegény gazdaságot, közölte hétfőn Roh Mu Hjon dél-koreai elnök. Roh a parlamenthez intézett üzenetében azt is leszögezte, hogy az október 9-i kísérleti atomrobbantás aláásta a Koreai-félsziget békéjét.

"Az észak-koreai nukleáris kísérlet valóban ostoba dolog volt" - közölte az államfő a miniszterelnök által a parlamentben ismertetett beszédében. - "Az atomfegyverkészlet csak veszélyezteti az észak-koreai rendszer stabilitását, és súlyos gazdasági nehézségeket idéz elő" - tette hozzá Roh Mu Hjon. A dél-koreai elnök közölte: nem hiszi, hogy sima lenne az észak-koreai atomprogramról folytatott hathatalmi tárgyalásokhoz vezető út.

Észak-Korea a múlt héten jelentette be, hogy kész visszatérni a megrekedt tárgyalásokhoz, de máris közölte, hogy nem szeretné, ha Japán is részt venne a tárgyalásokon.

Ban Ki Mun dél-koreai külügyminiszter és leendő ENSZ-főtitkár Tokióban hétfőn ígéretet tett arra, hogy szorosan együttműködik Japánnak az észak-koreai atomválságban. Abe Sindzo japán kormányfővel találkozva Ban Ki Mun köszönetet mondott vendéglátójának, amiért Tokió támogatta jelölését az ENSZ-főtitkári tisztségre.