Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

A cseh államfő kész kinevezni Topoláneket kormányfőnek

MTI
2006.11.06. 16:18

Václav Klaus cseh államfő hétfő délután bejelentette: készen áll arra, hogy Mirek Topoláneket, a júniusi választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnökét nevezze ki újra kormányfőnek, ha elfogadja a megbízatást. Mirek Topolánek, akinek kormánya október elején nem kapott bizalmat és lemondott, egyelőre nem reagált az államfő váratlan bejelentésére.

A cseh köztársasági elnök hangsúlyozta: azért szánta el magát erre a lépésre, mert az elmúlt hetek megmutatták, hogy a parlamenti pártok képtelenek a megegyezésre, s ezért minden további konzultációt jelenleg feleslegesnek tart velük. Az államfő és az öt parlamenti párt elnökének keddre bejelentett találkozója így nem valósul meg, mert Klaus szerint a tervezett megbeszélés értelmét vesztette.

"Utolsó, az összes párt egyetértésén alapuló kísérletem elutasításra talált" - jelentette ki Klaus. Nyilvánvalóvá tette, hogy ezért a kudarcért a választáson második helyen végzett Cseh Szociáldemokrata Pártot és annak elnökét, Jirí Paroubeket tartja felelősnek.