Újabb haladékot kap Törökország az Európai Bizottságtól

MTI
2006.11.07. 10:51

Az Európai Bizottság arra készül, hogy újabb, egyhónapos haladékot adjon Törökországnak az általa vállalt reformok végrehajtására. Keddi német sajtóértesülések szerint az Európai Uniót irányító testület az utolsó simításokat végzi azon a jelentésen, amely - mint előzetesen kiszivárgott - élesen bírálja Ankarát amiatt, hogy nem teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdésével kapcsolatban az unió által szabott feltételeket.

A tekintélyes Financial Times Deutschland című gazdasági, üzleti napilap brüsszeli forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy szerdán nyilvánosságra kerülő beszámolójában a bizottság egyfajta utolsó figyelmeztetést intéz Törökországhoz, egy hónapos haladékot adva a megkövetelt reformok valóra váltására.

Az idézett források szerint az Európai Bizottság eredetileg arra készült, hogy már most ajánlásokat tesz bizonyos szankciókra Ankarával szemben. A testület felróná az igazságszolgáltatás és az emberi jogok területén tapasztalt hiányosságokat, valamint azt, hogy Törökország továbbra sem hajlandó megnyitni kikötőit, illetve repülőtereit ciprusi hajók és repülőgépek előtt. A biztosok körében végül az az álláspont kerekedett felül, hogy Ankara harminc napos haladékot kap, s vállalt kötelezettségeit a finn uniós elnökséget lezáró, decemberi csúcsértekezletig kell teljesítenie.