Benedek
-4 °C
5 °C

Jövőre döntenek Koszovó államjogi státusáról

MTI
2006.11.10. 14:32

A jövő évre halasztják Koszovó államjogi státusának a rendezését, amelynek egyes részleteiről pénteken Bécsben zárt ajtók mögött tájékoztatta a Nemzetközi Összekötő Csoport (ICG) tagjait Martti Ahtisaari volt finn elnök, az ENSZ-főtitkárának koszovói rendezési megbízottja.

Ahtisaari irodája pénteken az MTI bécsi irodájához is eljuttatott egymondatos nyilatkozatban adott tájékoztatást arról, hogy az ENSZ-főtitkár megbízottja csak a január 21-re kiírt szerbiai parlamenti választások után terjeszti elő koszovói megoldási javaslatát. A nyilatkozatból még annyi derül ki, hogy a halasztási döntést az ICG-országok képviselőivel egyetértésben hozta meg Ahtisaari.

Az eredeti ütemterv szerint Ahtisaarinak november végéig kellett volna kidolgoznia a koszovói államjogi státusra vonatkozó javaslatot. A végleges Ahtisaari-tervet először Belgrádba és Pristinába fogják elküldeni, majd a szerbek és a koszovói albánok állásfoglalásai után a megoldási javaslat a Biztonsági Tanács elé kerül. Az eredeti tervek szerint a BT - amely egyedül illetékes Koszovó hovatartozásának az eldöntésében - még az év vége előtt határozatot hozott volna az 1999 óta ENSZ-igazgatás alatt álló dél-szerbiai tartomány jövőjéről.