Bizalmat szavaztak a montenegrói kormánynak

MTI
2006.11.10. 18:25

Bizalmat szavazott a montenegrói parlament pénteken a fél éve függetlenné vált Adria-parti köztársaság új kormányának. Zeljko Sturanovic miniszterelnök a kormány legfőbb céljainak nevezte, hogy haladást érjen el az európai uniós és NATO-tagsághoz vezető úton, valamint a közigazgatás reformját, a korrupció, a szervezett bűnözés és a szegénység elleni harcot. Kiemelte a szomszédos országokkal fenntartott jó viszony tovább fejlesztését, külön figyelmet szentelve a Szerbiához fűződő kapcsolatoknak.

A parlament nagy többséggel szavazott bizalmat a Sturanovic-kabinetnek, amely a két kormánypárt - a Montenegrói Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) és a Szociáldemokrata Párt (SDP) - szavazatain kívül megkapta három nemzetiségi (bosnyák, horvát, albán) párt voksait is. Az ellenzéki szerbbarát pártok nem támogatták a kormányt. A függetlenné válás után megválasztott első montenegrói kormánynak két miniszterelnök-helyettese és 14 minisztere lesz, a külügyi tárcát Milan Rocen vezeti majd. A miniszterek többségét a Milo Djukanovic volt kormányfő vezette DPS adja.

A függetlenség elnyerése után a Djukanovic vezette szakadárok fölényesen nyerték meg a szeptemberi parlamenti választást. A fiatalon "politikai matuzsálemnek" számító Djukanovic - aki elnöki vagy miniszterelnöki minőségben másfél évtizeden vezette a köztársaságot - a választás után váratlanul bejelentette, hogy nem kíván újra kormányfő lenni, üzleti tevékenységnek szenteli az életét, de megtartja pártelnöki tisztségét. Sajtóhírek szerint a volt miniszterelnök a TriGránit nemzetközi fejlesztési vállalat montenegrói kirendeltségét fogja vezetni.

A 46 éves Zeljko Sturanovic igazságügyi miniszter volt a leköszönt kormányban, a DPS politikusa, tekintélyes jogász hírében áll. A helyi sajtó a kormánypárt azon ritka politikusai között emlegeti, akinek a neve nem merült fel a közéletet megrázó számos botrányban, és akiről elismerően beszél az ellenzék is.