Lemondott a libanoni kormány öt síita tagja

MTI
2006.11.11. 18:24
Lemondott szombaton a libanoni kormány öt Szíria-barát, síita tagja, súlyosan megnehezítve Fuád Szinjóra Nyugat-barát kabinetjének működését.

A lemondott miniszterek a külügyi, az agrár, az egészségügyi, az energia- és a munkaügyi tárcát vezették. Ketten a Hezbollah, ketten a vele szövetséges Amal tagjai, az ötödik a Hezbollahhoz közel álló személyiség.

A sííta miniszterek a Szíria-barát keresztényekkel együtt kisebbséget alkottak az eddigi kormányban, és annak olyan módon történő átalakítását követelték, hogy blokkoló kisebbséget alkothassanak.

Mohammed Raad, a Szíriához és Iránhoz kötődő radikális síita Hezbollah szóvivője azzal magyarázta a lemondást, hogy "a többség ragaszkodik a hatalom egyedüli gyakorlásához", s hogy "nem akarunk olyan minisztereket, akik vakon követik a többséget".

A 24 tagú kormány megbuktatásához több mint nyolc miniszter távozására lenne szükség. Másfelől viszont Szinjóra számára igen nehéz lenne újabb síita minisztereket találni - márpedig a kabinetnek fele-fele arányban kell muzulmánokból és keresztényekből állnia -, minthogy a parlament síita képviselőinek elsöprő többsége vagy az Amalhoz vagy Hezbollahhoz tartozik.

A pártok közötti tárgyalások a Hezbollah követelésére egy hete zajlottak egy nemzeti egységkormány felállítására.