Kínai tengeralattjáró közelített meg egy amerikai hadihajót

MTI
2006.11.13. 14:07

Lőtávolon belülre megközelített a kínai haditengerészet egy tengeralattjárója egy amerikai anyahajót a múlt hónapban a Csendes-óceánon hétfői amerikai lapjelentés szerint. A The Washington Times védelmi forrásokból származó értesülése szerint a Song osztályú, dízelmeghajtású - orosz gyártmányú torpedókkal és cirkálórakétákkal felszerelt - kínai tengeralattjáró a víz alatt öt tengeri mérföld távolságra megközelítette a Kitty Hawk repülőgép-hordozót és annak kísérőhajóit, mire feljött a felszínre, ahol egy felderítő repülőgép észrevette.

Az eset - amelyet Washingtonban egyelőre senki sem volt hajlandó kommentálni - október 26-án történt Okinava japán szigettől délre, és éppen azután került napvilágra, hogy Gary Roughead tengernagy, a csendes-óceáni amerikai flotta első embere a hét végén egyhetes hivatalos látogatást kezdett Kínában. A konzervatív amerikai újság értékelése szerint a történtek jól szemléltetik, miszerint Kína továbbra is készül arra az eshetőségre, hogy a jövőben összeütközésbe keveredik az Egyesült Államokkal, noha a Pentagon azon van, hogy javítson a Pekinghez fűződő viszonyon.

William Fallon tengernagy, az amerikai haderő csendes-óceáni parancsnoka a kapcsolatjavítás jegyében korlátozta a Kínával szembeni kémkedést, megnehezítve az információszerzést Kína gyors ütemben zajló fegyverkezéséről.