Bernadett
0 °C
4 °C

Vezet a venezuelai államfő a kampány finisében

MTI
2006.11.15. 07:16

Húsz százalékponttal vezet Hugo Chávez venezuelai államfő Manuel Rosales ellenzéki jelölt előtt az elnökválasztási kampány finisében - derült ki a legfrissebb közvélemény-kutatásokból. A kedden, kevesebb mint három héttel a december 3-ra kiírt elnökválasztás előtt nyilvánosságra hozott adatok szerint Chávez a szavazatok majdnem 60 százalékára számíthat, míg ellenfelének támogatottsága legfeljebb a 40 százalékot éri el.

Egy spanyolországi nem kormányzati szervezet (CEPS) felmérése szerint a 8 éve hivatalban lévő elnök a szavazatok 59 százalékát szerzi meg, az ellenzéki jelölt pedig 39 százalékára számíthat. Hasonló számokat közölt a Consultores venezuelai közvélemény-kutató intézet, amely szerint Chávezre a szavazók 58, Rosalesre pedig 40 százaléka adja majd voksát.

Carolina Bescansa, a CEPS elnöke valószínűtlennek nevezte, hogy az ellenzéki jelölt átlépje a 40 százalékos határt. Nyolc év alatt logikus, hogy Chávez népszerűsége megkopott, mindazonáltal nagyfokú elégedettséget tapasztaltak a lakosság körében a kormányzat iránt, dacára a biztonság hiányának és a korrupciónak.

Saul Cabrera, a Consultores igazgatója úgy vélte, hogy a győzelem annyira a hivatalban lévő elnök markában van, hogy nincs szüksége szavazóbázisának mozgósítására, és kampánya "kevéssé intenzív". Rosales viszont nagyon jó kampányt folytat, sikerült tömörítenie az ellenzéket, de nagyon sokan csak azért támogatják, mert Chávez ellen vannak.