Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Pénzcsempész palesztin bukott le Egyiptomban

MTI
2006.11.15. 08:35

Kétmillió dollárt akart átvinni az egyiptomi-palesztin határon a Hamász palesztin radikális mozgalom egyik politikusa kedden, de az egyiptomi határőrök nem engedték át a készpénzt - közölték egyiptomi biztonsági források és egy palesztin diplomata.

Az eset két nappal azután történt, hogy az Arab Liga külügyminiszterei kairói ülésükön úgy határoztak, beszüntetik a palesztin területeket sújtó pénzügyi embargót válaszul arra, hogy az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában Izrael gázai övezeti offenzíváját elítélő határozattervezetet. A résztvevők utóbb úgy nyilatkoztak, hogy a későbbiekben fognak megállapodni az embargót megkerülő pénzügyi mechanizmusokról.

Musír al-Maszri, a Hamász parlamenti képviselője Egyiptomból hazafelé tartott, és a határon bejelentette, hogy kétmillió dollár van nála. A határőrök az illetékesekkel folytatott konzultáció után közölték, hogy átlépheti a határt, de a pénzt nem viheti magával, azt lefoglalták. Maszri a kedd éjszakát a határ egyiptomi oldalán töltötte, nyilván annak reményében, hogy visszakapja a pénzt és magával viheti Gázába.

Diplomaták és biztonsági források közölték, hogy Egyiptom kapcsolatba lépett a Palesztin Hatósággal a pénzt illetően. Egy palesztin diplomata elmondása szerint a pénz a palesztin népnek küldött adomány volt. Azt nem tudni, hogy a kétmillió dollár honnan származik. Úgy hírlik azonban, hogy Maszri Szaúd-Arábiában járt.