György
14 °C
24 °C

Fegyveresek megtámadtak egy olajfinomítót Nigériában

MTI
2006.11.15. 16:34

Fegyveres támadók megostromolták a Royal Dutch Shell brit-holland olajipari óriáscég helyi leányvállalatának egy olajipari létesítményét Nigéria déli részén, a Niger folyó deltájában, de a biztonsági erők visszaverték támadásukat.

Két támadó életét vesztette, egy a hatóságok kezére került. Az elfogott fegyveres azt vallotta, hogy ő és társai egy korábban kialkudott váltságdíj hátralékát akarták behajtani, mert egy múlt havi túszejtésük alkalmával nem kapták meg a váltságdíj teljes összegét, közölte a védelmi minisztérium egy névtelenül nyilatkozó illetékese.

Az olajban gazdag Niger-deltában gyakoriak az emberrablások, amelyeknek egyetlen célja a váltságdíj szerzése. (Több mint hatvan külföldit és több száz nigériait ejtettek túszul az év eleje óta.) A térség lakosainak végtelen szegénysége és az olajvállalatok milliárdos jövedelmei közti ellentét, a helyi hatóságok korruptsága és a lőfegyverek könnyű elérhetősége - elemzők szerint ezek a helyi erőszakcselekmények és emberrablások fő tényezői.

A mostani eset annyiban rendhagyó, hogy a biztonsági erőknek sikerült visszaverniük a rohamot, és a létesítmény berendezései sem rongálódtak meg. A támadók rendszerint jobban fel vannak fegyverezve, és nagyobb erőkkel rohamoznak, mint amekkorák a olajlétesítményeket védő biztonsági alakulatok. A rosszul fizetett, gyengén felszerelt biztonsági osztagok jobbára elmenekülnek a védelmükre bízott létesítményből, amikor támadás éri őket.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft