Béla
12 °C
27 °C

Törvény védi a nőket Pakisztánban

MTI
2006.11.15. 19:07

A fundamentalista pártok éles ellenzése dacára a pakisztáni parlament enyhítette szerdán a nemi erőszakkal és a házasságtöréssel kapcsolatos iszlám törvényeket, közölte egy parlamenti szóvivő. Pervez Musarraf elnök kormánya szerdán terjesztette a honatyák elé a nők védelméről szóló törvényt, amely az 1979-es, úgynevezett Hudúd-törvényeket igyekszik enyhíteni.

E törvények, amelyeket még Ziaul Hakk tábornok hozott az ország iszlamizálása érdekében, előírják, hogy egy megerőszakolt nőnek négy "jó muzulmán" férfi tanút kell állítani, hogy a rajta esett sérelmet bizonyítsa, ellenkező esetben házasságtörés bűnét róják fel neki és ezért halálra kövezéssel is sújtható.

A módosítás szerint a nemi erőszakot kiveszik az iszlám törvények hatálya alól és a büntető törvénykönyv rendelkezik róla a jövőben, míg a házasságon kívüli, megegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot a jövőben öt évi börtönnel vagy 10 ezer rúpia (165 dollár) pénzbírsággal büntetik. Ugyanakkor az új törvény tiltja a 16 évnél fiatalabb lányokkal való szexuális kapcsolatot.

A fundamentalista képviselők bojkottáltak a szavazást, miután figyelmeztettek, a reform Pakisztánt a szexuális liberalizáció országává fogja átalakítani. A kabinet szeptember közepén már elhalasztotta a törvénymódosítás parlamenti vitáját az iszlám konzervatívok nyomására, akik a parlamentből és a tartományi gyűlésekből való kivonulással fenyegetőztek. A tervezetet még a pakisztáni felsőháznak is jóvá kell hagynia, hogy az törvényerőre emelkedjen.