Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Izrael válaszcsapást tervez Gázában

MTI
2006.11.15. 20:26

Válaszcsapásra utasította Ehud Olmert izraeli miniszterelnök szerdán védelmi miniszterét az aznap elkövetett, halálos áldozatot követelő palesztin rakétatámadások miatt. Az egyesült államokbeli látogatáson tartózkodó kormányfő szóvivője elmondta, Olmert telefonon beszélt Amír Perec védelmi miniszterrel a kialakult helyzetről, és további fellépésre utasította a minisztert a Kasszám-rakétákkal végrehajtott palesztin támadások ellen.

Palesztin fegyveresek rakétákat lőttek ki szerda hajnalban a Gázai övezetből a dél-izraeli Szderót városára. Az egyik lövedék Perec házától - a palesztin fegyveresek egyik kedvenc célpontjától - mintegy száz méterre csapódott be, és kioltotta egy 57 éves nő életét. Az esti órákban újabb palesztin rakéta csapódott be Szderótban, négy ember megsebesült, közülük egy 17 éves kamasz súlyosan.

Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes a közszolgálati rádiónak úgy nyilatkozott, országának gyorsan kell döntenie arról, hogy politikai rendezésre törekszik-e a palesztinokkal, vagy a hadműveletek kiszélesítésére. "Közeleg az igazság pillanata: vagy a tárgyalásos rendezés felé haladunk, vagy a hadműveletek kiszélesítése felé" - hangoztatta. Peresz - szavai szerint - az előbbit részesítené előnyben, ám hangsúlyozta, hogy arra nem kerülhet sor tűzszünet nélkül, nem lesz olyan megállapodás, amely lehetővé teszi a terrorizmus folytatását.