Felfüggesztett börtönbüntetés náci karlendítés miatt

MTI
2006.11.15. 21:13

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek Ausztriában három futballszurkolót, mert a mauthauseni koncentrációs tábornál kialakított emlékhelynél olyan fényképeket készítettek magukról, amelyeken náci karlendítéssel pózoltak, egy ilyen felvételt pedig feltettek az internetre is.

Az ügyben öt futballszurkolót állítottak bíróság elé, mert 2004 júliusában egy linzi labdarúgó-mérkőzés után Mauthausenbe, az emlékhellyé alakított egykori náci koncentrációs táborhoz utaztak, és ott olyan csoportképeket készítették magukról, amelyeken náci karlendítéssel láthatók. Egy ilyen csoportképet feltettek szurkolói klubjuk internetes honlapjára is, a felvétel 2005 decemberéig volt látható a világhálón. A szurkolók védője arra hivatkozott, hogy a csoport, amelynek tagjai között volt egy 15 éves fiatal is, aki - szavai szerint - túlzott alkoholfogyasztás miatt és szórakozásból követte el tettét. A bíróság 2 szurkolót felmentett, 1 vádlottat másfél, kettőt pedig kétéves börtönre ítélt három év felfüggesztéssel. Az ítélet még nem jogerős.

Ausztriában 1947-ben fogadták el a náci szervezetek újraalapítását és a náci propagandát betiltó, valamint a holokauszt tagadását szankcionáló tilalmi törvényt, amelynek alapján 1999 és 2004 között például 158 ítéletet hoztak. A törvény alapján egytől tíz évig terjedő elzárással büntethetik a náci bűnöket nyilvánosan tagadókat, 10-től 20 évig terjedő - különösen veszélyes esetben pedig életfogytig tartó - börtönnel sújthatják a náci szervezetek újraalapítását, illetve azokban a vezető szerepet vállalókat. Náci propaganda terjesztéséért 5-től 10 évig terjed a kiszabható büntetés.