Konrád
8 °C
26 °C

Ismét tárgyalnak az osztrák nagykoalícióról

MTI
2006.11.16. 15:27

Ismét tárgyalni fog egymással az osztrák bal- és jobboldal két legnagyobb pártja nagykoalíciós kormányuk megalakításáról. Ausztriában az október 1-jei parlamenti választásokon győztes Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a kormányalakítással megbízott Alfred Gusenbauer vezetésével nagykoalíciós tárgyalásokat kezdett a néppártiakkal.

Schüsselék azonban megszakították a tárgyalásokat, mert a parlament vizsgálóbizottságokat hozott létre az Eurofighter repülőgépek beszerzésének, valamint az utóbbi évek bankbotrányainak a kivizsgálására.

A néppártiak bejelentették, hogy csak akkor folytatják a koalíciós tárgyalásokat, ha a vizsgálóbizottságok befejezték a munkájukat. A szociáldemokraták a múlt hét végén ultimátumot intéztek a néppártiakhoz, miszerint kudarcnak minősítik a nagykoalíciós tárgyalásokat, ha a néppártiak nem jelentik be, hogy készek a tárgyalások folytatására. A választásokon 1 százalékpontos hátránnyal második helyre szorult ÖVP elnöksége a szociáldemokrata ultimátum lejártának a napján döntött úgy, hogy ismét tárgyal Alfred Gusenbauerrel.