Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Az amerikai szenátus a NATO bővítését sürgető törvényt fogadott el

MTI
2006.11.18. 07:40
Albánia, Horvátország, Grúzia és Macedónia gyors NATO-csatlakozását támogató törvényt fogadott el az amerikai szenátus.

A Richard Lugar republikánus szenátor, a külügyi bizottság elnöke által kezdeményezett törvényben hangsúlyozták, hogy a négy ország felvétele hozzájárul az európai stabilitás és biztonság megerősítéséhez. A törvény alapján Grúzia 10 millió, Macedónia 3,6 millió, Albánia 3,2 millió, Horvátország pedig 3 millió dolláros pénzügyi támogatást kap, hogy ezzel is elősegítsék a NATO-tagság követelményeire való felkészülésüket.

Lugar szenátor pénteken úgy fogalmazott, hogy Albánia, Horvátország, Grúzia és Macedónia NATO-tagsága sikert jelentene Európa, az észak-atlanti szövetség és az Egyesült Államok számára, mivel ezáltal folytatódna a béke és biztonság övezetének kiterjesztése.

A törvény kimondja azt is, hogy az amerikai kongresszus kész áttekinti Ukrajna esetleges NATO-tagsága támogatásának kérdését, amennyiben Ukrajna eleget tesz a tagsági követelményeknek, illetve a szövetség tagjává kíván válni. A NATO huszonhat tagállama szeptemberben állapodott meg arról, hogy a szövetség "intenzívebb párbeszédet" kezd Grúziával. Az intenzívebb párbeszéd a NATO-csatlakozás felé vezető út első állomása, mindazonáltal nem vezet el automatikusan a belépéshez. Tbiliszi még nem tart a csatlakozás felé vezető útnak abban a szakaszában, ahova a tervezetben említett három balkáni ország már eljutott.

A képviselőház nem fogadott még el hasonló törvényt. Andy Fisher, Lugar szenátor szóvivője közölte, hogy reményeik szerint ez decemberben meg fog történni. Ha mégsem akkor a törvényt ismét beterjesztik a januárban hivatalba lépő új kongresszus elé.