A német rendőrség letartóztatta Motaszadeket

MTI
2006.11.18. 07:55
A német rendőrség letartóztatta péntek este a marokkói származású Munir el-Motaszadeket, akit a legfelsőbb bíróságnak megfelelő karlsruhei szövetségi bíróság bűnösnek mondott ki az Egyesült Államok elleni 2001-es terrorcselekmények végrehajtásának segítésében.

A hamburgi rendőrséghez közelálló források szerint a 32 éves Motaszadek nem tanúsított ellenállást, amikor otthonában letartóztatták. A letartóztatási parancsot a karlsruhei szövetségi bíróság adta ki arra hivatkozva, hogy megvan az esélye a szökésnek.

A legfelsőbb bíróságnak megfelelő karlsruhei szövetségi bíróság csütörtökön mondta ki bűnösnek az Amerika-ellenes merényleteket elkövető tettesek egyik segítőjeként elkönyvelt, a német hatóságok által már többször elítélt, később ideiglenesen mégis szabadlábra helyezett Munir el-Motaszadeket. Egyúttal az illetékes hamburgi bíróságot az ügy újratárgyalására utasította.

Munir el-Motaszadeket először 2003-ban ítélték el 15 éves szabadságvesztésre, mert a hamburgi bíróság bizonyítottnak látta, hogy terrorista szervezet tagjaként segédkezet nyújtott több mint háromezer ember meggyilkolásához, segítette a 2001. szeptember 11-én New Yorkban és Washingtonban végrehajtott merényletek előkészítését. A német legfelsőbb bíróság hatálytalanította ezt az ítéletet, mert hiányosságokat fedezett fel a bizonyítási eljárásban.

A második perben 2005 augusztusában hozott döntést a hamburgi bíróság. Az ítélet akkor hét év börtön volt, mivel a bíróság a bűnrészesség vádja alól felmentette, s csak abban találta vétkesnek Motaszadeket, hogy terrorista szervezet tagja volt. A vád képviselője a második perben is 15 év börtönbüntetés kiszabását kérte.

A marokkói férfi és ügyvédei megfellebbezték a második ítéletet is, a német szövetségi bíróság pedig - ismét a bizonyítási eljárás hiányosságaira hivatkozva - helyt adott panaszának. Ezt követően idén februárban elrendelték ideiglenes szabadlábra helyezését, utalva arra, hogy a benyújtott fellebbezések kapcsán újabb döntés születik majd.

Azt nem tudni, hogy a per újratárgyalása mikor kezdődik. A csütörtöki karlsruhei állásfoglalás nyomán - amelyben a bűnrészességet is kimondták - megfigyelők arra számítanak, hogy Motaszadekre végül mégis tizenöt év börtönbüntetés vár.

Motaszadek 1995 óta él Hamburgban. A 2001-es amerikai merényleteket elkövetők egy része is a német kikötővárosban élt egy ideig. Egyes vélemények szerint a marokkói férfi a terrortámadások végrehajtásában részt vevő Mohamed Atta csoportjának kemény magjához tartozott.