Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Tizenöt évet kapott a tádzsik 'James Bond'

MTI
2006.11.20. 15:23
Az üzbég igazságszolgáltatás tizenöt évi börtönbüntetésre ítélte hétfőn a kormánypárti sajtó által tádzsik "James Bond"-nak hívott, kémkedéssel vádolt Mirodilla Dzsurajevet, aki a két volt szovjetköztársaság közötti feszültségek újabb bűnbakja.

A férfi az eljárásban bevallotta, hogy egy magas rangú tádzsik rendőrségi tisztségviselőtől utasítást kapott több konkrét személy megölésére Üzbegisztán déli részén, Szurhan-darja térségében - jelentette az üzbég vezetéshez közel álló press-uz.info internetes hírportál az ítélkező bíróság egyik tagjára hivatkozva. Dzsurajevet júniusban fogták el az országban, amit akkor a hatóságok "nagy fogásnak" minősítettek.

A két ország rendszeresen kémkedéssel vádolja meg a másik egy vagy több állampolgárát, és az ilyen vádak az utóbbi hónapokban megsokszorozódtak. Az üzbég igazságszolgáltatás a múlt héten is súlyos börtönbüntetésre ítélte egy állítólagos tádzsik kémbanda öt tagját, köztük egy nőt, akit a tádzsik Mata Harinak neveznek. Tádzsikisztán pedig három üzbéget ítélt hasonló vádakkal 13 és 15 év közötti börtönbüntetésre. Az eljárások alapjául a két ország határán rendszeresen történő fegyveres incidensek szolgálnak.