Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Kaczynski szerint Walesa felelős az illegális lehallgatásokért

MTI
2006.11.20. 16:59
Felelősség terheli Lech Walesa volt lengyel államfőt 1990-es évekbeli törvénytelen lehallgatásokért - állította Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök egy bírósági tanúvallomásban a PAP lengyel hírügynökség hétfői beszámolója szerint.

Kaczynski egy két héttel korábbi, titkos tanúvallomásában - amelyből a lengyel hírügynökség most részleteket közölt - azt állította, hogy a Szolidaritás mozgalom legendás alakja felelőssé tehető elnöksége alatt, az 1990-es években történt törvénysértő titkosszolgálati akciókért.

A kormányfő szerint a lengyel titkosszolgálat Lech Walesa "sugalmazására, vagy legalábbis a beleegyezésével" lehallgatással, besúgók felhasználásával és más módon adatokat próbált gyűjteni olyan politikusok ellen, akik szintén a Szolidaritásban tevékenykedtek, de szembekerültek Lech Walesával.

A per vádlottja Jan Lesiak titkosszolgálati tiszt. A vád szerint az ő feladata volt összehangolni az 1992-95 közötti akciókat. Jaroslaw Kaczynski azt is mondta a vallomásában, hogy a titkosszolgálat pénzt ajánlott fel neki, cserében egy jövőbeli együttműködésért, mint mondta, olyan helyzetbe akarták hozni, hogy törvénysértést kövessen el.

Egy héttel korábban, a helyhatósági választások előtt a miniszterelnök még Jan Rokitát - a liberálkonzervatív Polgári Platform (PO) vezető politikusát - nevezte meg, mint az illegális lehallgatások egyik felelősét. A bíróság előtt azonban csak Lech Walesát említette Jaroslaw Kaczynski.