Moszkva tagadja Litvinyenko megmérgezését

MTI
2006.11.20. 21:57
Az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) cáfolta, hogy bármi köze lenne egy dezertőr titkosügynök londoni megmérgezéséhez. Egy dumaképviselő szerint meglehet, hogy Alekszandr Litvinyenko életére egykori tiszttársai törtek, egy Kreml-szóvivő szerint viszont ez képtelenség.

Az ukrán nacionalista Sztepan Bandera 1959-es megölése óta a szovjet hírszerzés és utóda, az SZVR nem foglalkozik Moszkvának kellemetlen személyek fizikai likvidálásával - közölte hétfőn az Eho Moszkvi rádióval Szergej Ivanov szóvivő, aki szerint a szolgálatának címzett vádak "legalábbis nem meggyőzőek", s a vétkeseket Litvinyenko londoni környezetében kell keresni.

Litvinyenko, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) brit menedékjogot élvező volt alezredese szervezetében a tallium károsodás nélkül elviselhető legmagasabb mennyiségének háromszorosát mutatták ki, s ő maga és barátai arra gyanakodtak, hogy a Kreml keze van a megmérgezésében.

Az SZVR egyébként ugyanezt hangoztatta Zelimhan Jandarbijev egykori csecsen szeparatista elnök 2004-es dohai megölése után is, amiért a katari igazságszolgáltatás két orosz titkosügynököt életfogytiglanra ítélt, bár megengedte nekik büntetésük hazai letöltését.