Előkerült a Palme-gyilkossághoz használt fegyver

MTI
2006.11.21. 12:22

Egy svédországi tóban megtalálták az egyiket abból a két pisztolyból, amelyekről a nyomozók feltételezik, hogy valamelyikkel a kettő közül az ismeretlen tettes Olof Palme néhai svéd miniszterelnököt megölte. Az Expressen című svéd bulvárlap egy tipp alapján maga küldött búvárokat a Dalarn-tóhoz a fegyver kiemelésére. A pisztolyt hétfőn este adták át a svéd rendőrségnek.

Egyelőre nem tudni, hogy arról a Smith and Vesson típusú revolverről van-e szó, amellyel Palmét egy stockholmi utcán agyonlőtték. Egyelőre az sem világos, hogy azonos-e azzal az évtizedek óta keresett fegyverrel, melyet egy 1983-as postarablásnál használtak. Mint Stig Edquist, az úgynevezett Palme-csoport vezetője közölte, bizonyos jelek arra utalnak, hogy a postarabláshoz használt revolverről van szó.

A svéd rendőrség érdeklődését akkor keltette fel a gyilkosság után eltűnt pisztoly, miután kiderült, hogy a Palmét eltaláló halálos golyó fémösszetétele megegyezik a három évvel korábban, Mockfjard helységben elkövetett postarablás után talált lövedékével. Az egyik postarabló elmondása szerint a fegyvert Mockfjardtól nem messze dobták a tóba. A rendőrség többször kereste, de nem járt sikerrel. Az Expressen informátora pontosan megjelölte a helyet, a lap így találta meg hétfő délután a revolvert.