Ciprus miatt kérdéses a török EU-csatlakozás

MTI
2006.11.21. 14:22

Törökország nem fog határidőkhöz igazodni Ciprus kérdésében, jelentette ki a török külügyminiszter kedden, egy nappal azután, hogy az Európai Unió arra figyelmeztette a szervezethez csatlakozni akaró Ankarát, fel kell gyorsítania a Ciprussal kapcsolatos patthelyzet megoldására irányuló erőfeszítéseit. "A ciprusihoz hasonló kérdéseket nem lehet zsarolással vagy határidők megszabásával megoldani" - mondta Abdullah Gül külügyminiszter. Szerinte még mindig van remény arra, hogy diplomáciai megoldást találjanak a kérdésre. Hozzátette, vasárnap Helsinkibe utazik, hogy tárgyaljon a finnek tervéről, amely mindkét fél aggodalmait figyelembe venné. "Ha lehet megoldást találni, mi boldogan mondunk majd igent" - mondta.

Matti Vanhanen, az EU soros elnöki tisztét betöltő Finnország miniszterelnöke hétfőn úgy fogalmazott, Törökország kifut az időből, és törekvése az unióhoz való csatlakozásra bizonytalan jövő elé néz, ha a ciprusi kérdés megoldatlan marad.

Az EU azt követeli Törökországtól, hogy nyissa meg tengeri és légi kikötőit a 2004 óta már EU-tag Ciprusi Köztársaság előtt, Törökország azonban nem hajlandó erre, s azt akarja, hogy az ENSZ-ben előbb oldják fel észak-ciprusi török köztársaságot sújtó nemzetközi embargót. Ankara 40 ezer katonát állomásoztat a földközi-tengeri sziget északi részén, támogatva ezzel az ottani török nemzetiségi kormányt, amelyet rajta kívül a világ egyetlen állama sem ismer el.

Az Európai Unió kormányfői december 14-15-én tartják csúcsértekezletüket, hogy értékeljék, folytatódhatnak-e a Törökországgal megkezdett csatlakozási tárgyalások, és következtetésüket részben arra az ajánlásra alapozzák majd, amelyet az Európai Bizottság december első hetében készül közzétenni.