A törökök a pápalátogatással bizonyítanának

MTI
2006.11.22. 15:25

Törökország szerdán ígéretet tett arra, hogy minden tőle telhetőt megtesz a jövő heti pápai látogatás sikeréért, mert Ankara szerint XVI. Benedek vizitjével alkalom nyílik az iszlám és a Nyugat közötti viszony javítására, mondta Namik Tan, a török külügyminisztérium szóvivője. A látogatást november 28-a és december 1-je közé tervezik, XVI. Benedeknek pápaként ez lesz az első vizitje muzulmán országban.

A kormányzati bejelentéssel egy időben az iszlámista Üdv Pártja a pápai látogatás elleni tüntetésre szólította fel a lakosságot. A demonstrációt vasárnap rendeznék meg Isztambulban, amelyre csaknem egymillió résztvevőt várnak. "Tiszteletünk határtalan minden vallás és azok minden képviselője iránt, de nem tűrhetjük szó nélkül azokat a kijelentéseket, amelyek a mi meggyőződésünket támadják. XVI. Benedek pápa szeptemberben nem átallotta megsérteni Mohamed prófétát. Szerinte a próféta csak gonoszságot és embertelenséget hozott a világra" - jelentette ki Osman Yumakogullari, a párt isztambuli elnöke sajtóértekezletén.

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka egy vasárnap megjelent interjújában óva intette a törököket attól, hogy "kínos incidensekkel" zavarják meg a pápa látogatását. Figyelmeztette az ország lakosságát a vizit "nagy lehetőség" Törökország számára, és ha a katolikus egyházfő elleni tiltakozások erőszakossá fajulnak, az problémákat okozhat Ankara számára az Európai Unió december közepén esedékes csúcstalálkozóján, amelyen megítélik Törökország tagságra való érettségét.