Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Csecsenföldön folytatódnak az emberrablások

MTI
2006.11.22. 21:32

Csecsenföldön folytatódnak az emberrablások és kínzások a Memorial orosz nem kormányzati szervezet és a francia Nemzetközi Emberjogi Szövetség (FIDH) közös jelentése szerint, amelyet szerdán tettek közzé Moszkvában és Párizsban. Ez év eleje óta a Memorial 143 emberrablást regisztrált az észak-kaukázusi tagköztársaságban: közülük 54-et tartanak eltűntnek, nyolcnak a holttestét találták meg rajtuk kínzások nyomaival.

A Memorial, amelynek megfigyelési köre Csecsenföld alig több mint egynegyedére terjed ki, az emberrablások fokozatos csökkenéséről adott számot: 2002-es 539 esetről a 2005-ös 320-ra. Mindamellett a Memorial és a FIDH a rémálom stabilizálódásáról beszélt, szemben a Kreml által emlegetett normalizálódással.

Az emberrablásoknál páncélosokat vagy katonai járműveket használnak, amelyek gond nélkül átjutnak az ellenőrző posztokon, állapította meg a Memorial, amely ebből az orosz vagy oroszbarát csecsen egységek részességére következtet. Oleg Orlov, a Memorial jogvédő központjának vezetője azt mondta a moszkvai ismertetőn, hogy a csecsenek jobban félnek a helyi lakosokból verbuvált katonai egységektől, mint a szövetségi erőktől. A jelentés leleplezi az orosz és oroszbarát csecsen erők által végrehajtott önkényes letartóztatásokat és kínvallatásokat is.