Klaudia
-3 °C
3 °C

Több tízezren tüntetnek Bejrútban

MTI
2006.11.23. 10:49

Több tízezren gyűltek össze csütörtökön délelőtt Bejrút központjában a kedden meggyilkolt, Szíria-ellenes nézeteiről ismert Pierre Dzsemájel libanoni iparügyi miniszter temetése előtt, hogy tüntessenek a Damaszkusz-barát libanoni elnök, Emile Lahud és Szíria ellen. A libanoni zászlókkal felvonuló tüntetők megtaposták Lahud, valamint Bassár el-Aszad szíriai és Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök portréit.

"Ki Bassár ügynökével a Baabdából" - skandálta a tömeg, Lahudra és a bejrúti elnöki palotára célozva. "Csak a hadsereg fegyvereit akarjuk" - hangzott egy másik jelszó, amely a leszerelni nem akaró, a nyári izraeli-libanoni konfliktust kiváltó Hezbollah síita fegyveres szervezetre vonatkozott.

Dzsemájel az ötödik olyan ismert Szíria-ellenes libanoni személyiség, akit merényletben öltek meg a Rafík Haríri volt kormányfő elleni, 2005. február 14-én végrehajtott terrorakció óta. A hatalmon lévő Szíria-ellenes tábor, amelyhez Dzsemájel is tartozott, felhívást intézett az ország minden részében élő valamennyi libanonihoz, hogy jöjjenek Bejrútba a meggyilkolt politikus temetésére.