Konrád
8 °C
26 °C

Ukrajnában az 1933-as éhínségről közöltek titkos dokumentumokat

MTI
2006.11.24. 17:31

Az ukrán titkosszolgálatok nyilvánosságra hozzák a szovjet archívumokból származó, az 1933-as éhínséggel kapcsolatos, eddig titkos dokumentumokat.

Az ukrán fővárosban, Kijevben pénteken megnyitott kiállítás keretében több száz korabeli dokumentumot - különböző egykori utasításokat, a hatóságok titkos jelentéseit -, csontvázzá soványodott gyermekeket és az éhínség áldozatinak holttestével teli utcákat ábrázoló fotókat mutattak be. A rendezvényt Viktor Juscsenko ukrán államfő nyitotta meg.

Az éhínséget a Joszif Sztálin által elrendelt kötelező gabonabegyűjtések okozták, amelyekkel a szovjet diktátor a kollektivizálással szembeszegülő ukrán parasztokat akarta megtörni.

A gabona és a háziállatok rendszeres kényszerbeszolgáltatása következtében a Szovjetunió éléskamrájának nevezett Ukrajnában milliók haltak meg otthonaikban vagy az utcán, s szinte mindennapossá vált a kannibalizmus. Kijev, amely szerint a szovjethatalom idején közel tízmillió ember pusztult el, kérte az ENSZ-t, minősítse az éhínséget népirtásnak.

15%
3899 Ft
3315 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft