Benedek
-4 °C
5 °C

Vasárnaptól tűzszünet a Gázai övezetben

MTI
2006.11.26. 00:42
Tűzszünet lép életbe vasárnap 6 órakor a Gázai övezetben Izrael és a palesztinok között - jelentette be Ehud Olmert izraeli kormányfő szóvivője.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szombat éjjel telefonon beszélt Olmerttel, és közölte vele, hogy megállapodásra jutott az összes palesztin csoporttal az erőszak leállításáról a Gázai övezetben - jelentette be Miri Ejszin, az izraeli miniszterelnök szóvivője.

Abbász arra kérte az izraeli kormányfőt, hogy cserében Izrael állítsa le hadműveleteit a Gázai övezetben, és vonja ki onnan csapatait, amibe Olmert a szóvivőnő szerint beleegyezett.

Nabíl Abu Rudaina, Abbász szóvivője később Gázában azt mondta, hogy a palesztin fegyveres csoportok megállapodtak: vasárnap reggel 6 órától (helyi idő szerint) beszüntetik minden fegyveres akciójukat, és ismét életbe léptetik az Egyiptomban, 2005 februárjában elért tűzszünetet. Olmert cserében beleegyezett, hogy Izrael leállítja hadműveleteit a Gázai övezetben - mondta a szóvivő. Hozzáfűzte, hogy a palesztin elnök, Iszmáil Haníje kormányfő és az összes palesztin csoport írásbeli megállapodást kötött, hogy tartják magukat a Kairóban, 2005-ben elért tűzszünethez.